Ateliere de Parenting la Connect Hub

Saptamana viitoare luni 28 si joi 31 Martie in hub vor avea loc doua evenimente pe domeniul parenting, in sala de training (unde numarul locurilor este limitat). Daca rezonati cu subiectectul sau cu temele abordate, va asteptam sa va inscrieti pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1549555715336868/

Una dintre temele abordate va fi: Este copilul un mic adult? Este o intrebare importanta. Uneori putem avea asteptari ce depasesc capacitatile copilului de la un moment dat.

Cu cresterea in varsta, copilul va demonstra ca devine un adult. Insa, in ce masura capacitati si caracteristici ale adultului sunt deja prezente sau chiar dezvoltate la varstele mici?

In privinta limbajului verbal, pana ca copilul sa ajunga sa vorbesca corect si complex, el traverseaza niste etape. Doar dupa accesarea  si insusirea unei etape, se poate trece la urmatoarea:

  • Vocalize
  • Gangurit
  • Silabe
  • Cuvinte
  • Propozitii
  • Fraze
  • Invatarea normelor gramaticale

La fel stau lucrurile si in privinta procesul de gandire, al cunoasterii. Copilul se afla mai intai intr-o lume a concretului, a tangibilului – si abia ulterior el este capabil sa gandeasca mai complex, mai abstract si sa defineasca si utilizeze concepte. Intre 7 si 12 ani el este capabil sa se descurce cu concept abstracte cum ar fi numerele.  Abia intre 12 si 15 ani  copilul incepe sa rationeze logic, ipotetic, sistematic.

Copilul functioneaza intr-o lume a timpului prezent, a concretului, a intuitiei, a imaginatiei. Adultul opereaza si functioneaza intr-o alta lume. Operatiile de baza ale gandirii adulte se refera la analiza, sinteza, comparatie, generalizare, abstractizare. Aceste operatii sunt cumva latente sau pot fi prezente intr-o anumita forma forma si la copil. Insa , pana ca ele sa ajunga la acuratetea si claritatea la care sunt prezente la adult, sunt traversate diferite etape.

Este adevarat ca din punct de vedere afectiv si motivational copilul are nevoi proprii, manifestari proprii, trairi proprii. Aceste procese sunt prezente si se manifesta tot timpul. Insa principalele modalitati pe care adultul le foloseste in comunicare – limbajul si gandirea logica – apar si se dezvolta in timp

Copilul este un adult in devenire. Sa il ajutam sa se dezvolte la adevaratul lui potential.